Αρχική
Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα μας
Το Πήλιο PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Βασίλης Δραχτίδης   
Δευτέρα, 03 Ιανουάριος 2011 13:50

 

Θεσσαλικό βουνό, που εκτείνεται ΝΑ της Όσσας, μεταξύ του Αιγαίου πελάγους και τους Παγασητικού κόλπου και αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της χερσονήσου της Μαγνησίας. Στα Δ προεκτείνεται με το Ισαίο όρος και την προεξοχή του Τρίκερι, που περιορίζει προς Ν το άνοιγμα του Παγασητικού κόλπου. Ψηλότερή του κορυφή είναι το Πλεσίδι (1.601 μ.). Προς το Αιγαίο οι πλαγιές του Πηλίου κατηφορίζουν απότομα. Στα ψηλότερα σημεία οι πλαγιές αυτές καλύπτονται από πυκνά δάση οξιάς και καστανιάς. Χαμηλότερα αναπτύσσονται ποικίλα οπωροφόρα δέντρα, όπως είναι οι κερασιές, οι μηλιές, οι συκιές, οι αχλαδιές, τα εσπεριδοειδή και τα αμπέλια. Προς τον Παγασητικό το βουνό κατεβαίνει ομαλότερα με κοιλάδες κατάφυτες από ελιές και άλλα οπωροφόρα δέντρα. Έτσι το Πήλιο, με την πλούσια βλάστησή του γίνεται καταπράσινο και ένα από τα ωραιότερα και γραφικότερα ελληνικά βουνά. Θαυμάσια είναι και τα γνωστά 24 χωριά, που είναι χτισμένα στις πλαγιές του και έχουν εξελιχτεί σε αξιόλογα τουριστικά κέντρα. Το κλίμα του είναι υγιεινότατο. Πολλοί εκδρομείς επισκέπτονται το Π., για να θαυμάσουν τα λείψανα των παλιών αρχοντικών, τις ολόδροσες κρήνες των χωριών, τις ωραίες, διακοσμημένες εκκλησίες τους και για να ικανοποιήσουν τις φυσιολατρικές τους περιέργειες.

Σημαντική θέση κατέχει το Π. στην αρχαία ελληνική μυθολογία. Ήταν κατοικία των Κενταύρων και τόπος όπου βρισκόταν το ιερό σπήλαιο του "Ακραίου Διός". Εκεί ανέβαιναν οι κάτοικοι της περιοχής, ντυμένοι με δέρματα ζώων, την πιο ζεστή και ξερή μέρα του χρόνου κατά τον Ιούλιο, για να παρακαλέσουν το Δία να στείλει βροχή. Στο Π. έγιναν οι γάμοι του Πηλέα και της Θέτιδας. Οι Αργοναύτες κατασκεύασαν την περίφημη "Αργώ" με ξυλεία από το Π. Στις γιγαντομαχίες της μυθολογίας μας αναφέρεται και πάλι το βουνό.

Ιστορία.

Η περιοχή του Π. κατοικούνταν από τα πολύ παλιά χρόνια. Αλλά συστηματικοί οικισμοί φαίνεται ότι χτίστηκαν κατά το 12ο αιώνα. Και επειδή το Π. ήταν το κέντρο τότε του μοναχικού βίου, οι οικισμοί αυτοί ανήκαν κυρίως σε μοναχούς. Κατά την τουρκοκρατία πολλοί κάτοικοι από τις πεδινές περιοχές κατέφυγαν και εγκαταστάθηκαν στο Π., για να αποφύγουν τη φρικτή σκλαβιά. Τότε χτίστηκαν τα 24 χωριά του Πηλίου. Είχαν θαυμάσια οργάνωση και ειδικά προνόμια. Μεγάλη ευημερία γνώρισαν τα χωριά αυτά, επειδή η περιοχή ήταν αυτόνομη και ανήκε στη μητέρα του σουλτάνου (Βαλιδέ-χανούμ). Χωριζόταν σε "βακούφια" και σε "χάσια". Τα πρώτα ανήκαν σε τουρκικά φιλανθρωπικά και θρησκευτικά ιδρύματα, ενώ τα δεύτερα αποτελούσαν κτήματα της σουλτανικής οικογένειας. Η Αργαλαστή και η Μακρυνίτσα ήταν πρωτεύουσες των βακουφίων διαδοχικά. Εξάλλου τα "χάσια" εξαρτούνταν άμεσα από τον πασά της Λάρισας. Οι προεστοί της Μακρυνίτσας είχαν τη διοίκηση των βακουφίων.

Η οικονομική πρόοδος της περιοχής του Π. ήταν εξαίρετη. Κατασκεύαζαν παπούτσια, κάπες, τσόχες, κάλτσες και είδη υφαντικής. Μεγάλες εξαγωγές γίνονταν στο εξωτερικό και πολύς πλούτος εισέρρεε στους κατοίκους των χωριών. Πολλοί απέκτησαν και πλοία για το διαμετακομιστικό εμπόριο. Από το Π. ξεκινούσαν ολόκληρα καραβάνια από μουλάρια, που έφταναν μέχρι τη Βουδαπέστη και τη Βιέννη. Πολλά σχολεία με πανελλήνια προβολή λειτουργούσαν εκεί. Στο σχολείο της Ζαγοράς έμαθε τα πρώτα γράμματα ο Ρήγας Βελεστινλής

LAST_UPDATED2
 
Η πόλη μας, ο Βόλος PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Βασίλης Δραχτίδης   
Δευτέρα, 03 Ιανουάριος 2011 13:19

Πρωτεύουσα του νομού Μαγνησίας. Είναι χτισμένη στο μυχό του Παγασητικού κόλπου και  συνδέεται με τα γραφικά χωριά του Πηλίου. Ο δήμος της πόλης, (Βόλος, Νέα Ιωνία, Νέα Αγχίαλος, Αισωνία, Πορταριά, Μακρινίτσα,Αρτέμιδα) έχει απ περισσότερους από 145.000 κατοίκους. Το ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης είναι σύγχρονο και η παραλία της θαυμάσια σε ομορφιά. Ο Βόλος πλαισιώνεται από το μοναδικό σε ομορφιά τοπίο του Πηλίου, με την οργιαστική του βλάστηση. Ταυτόχρονα είναι και σημαντικό βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο, όπου λειτουργούν βιομηχανίες ειδών διατροφής,  τσιμέντων, υφασμάτων, ποτών, συσκευών και ποικίλων μηχανών. Αξιόλογη είναι εξάλλου η πνευματική κίνησή του. Σημαντικότατα έργα, όπως οι Στήλες της Δημητριάδας, συλλογές από το μυκηναϊκό πολιτισμό της Θεσσαλίας, συλλογές θεσσαλικών νομισμάτων και ανάγλυφα ρωμαϊκής εποχής φυλάσσονται στο μουσείο. Ο Βόλος είναι σχετικά νεότατη πόλη, αφού χτίστηκε μόλις το 1841, πάνω σ' έναν ασήμαντο τουρκικό συνοικισμό. Αλλά πολύ πριν από το 13ο αι. βρισκόταν εκεί ένα χωριό, ο Γόλος, που το κατέλαβε ο ύπαρχος της Θεσσαλονίκης Μοναχός, ενώ τον καιρό της Τουρκοκρατίας ήταν έδρα των 24 χωριών του Πηλίου. Μετά την απελευθέρωσή του από το ζυγό των Τούρκων, ο Βόλος έγινε μια από τις πιο αναπτυγμένες πόλεις. Έμποροι, επιχειρηματίες, βιοτέχνες και ναυτικοί συγκεντρώθηκαν εκεί από τις γειτονικές περιοχές. Η πόλη έπαθε πολλά από τους σεισμούς του 1955 και κυρίως του 1957, όταν καταστράφηκαν πολλά σπίτια. Αλλά ανοικοδομήθηκε σύντομα κι έγινε πάλι μια από τις ωραιότερες ελληνικές πόλεις.

LAST_UPDATED2
 
Copyright © 2018 18ο και 29ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό, που διατίθεται βάσει της Άδειας GNU/GPL..
 

Αναζητηση